Care sunt prevederile legale privind munca la distanță?
În contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul virus Covid-19 pe teritoriul Republicii Moldova, se impune că Angajatorii să întreprindă măsuri sporite pentru protejarea salariaților la locul de muncă.
Atât Codul Muncii, cât și Legea nr. 186-XVI/2008 a securității și sănătății în muncă, asigură cadrul legislativ care să permită angajatorilor, în contextul epidemiei Covid-19, să ia măsuri pentru a proteja sănătatea salariaților încadrați în câmpul muncii.
Mai mult decât atât, în conformitate cu prevederile Legii nr. 186-XVI/2008, angajatorii chiar au obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă și de a respecta principiile generale de prevenire, de evitare și de combatere a riscurilor precum și de adoptare, în mod prioritar, a măsurilor de protecție colectivă.
Având în vedere gradul ridicat de utilizare a tehnologiilor în derularea relațiilor de muncă, angajatorii pot decide, ca măsură temporară de prevenire și combatere a răspândirii virusului Covid-19, schimbarea locului de muncă din cel menționat în contractul individual de muncă, în muncă la domiciliu.
O formă de muncă (muncă la domiciliul) reglementată expres în legislația muncii a Republicii Moldova. Astfel, potrivit art. 290 alin. (1) din Codul muncii, salariații cu munca la domiciliu sunt considerate persoanele care au încheiat un contract individual de muncă privind prestarea muncii la domiciliu cu folosirea materialelor, instrumentelor și mecanismelor puse la dispoziție de angajator sau procurate din mijloace proprii.
Prin urmare:
☑️ contractul individual de muncă sau acordurile adiționale la contractele existente trebuie să fie încheiate numai în formă scrisă;
☑️ contractul individual de muncă sau acordurile adiționale la contractele existente trebuie să precizeze expres că salariatul își desfășoară activitatea la domiciliu;
☑️ atribuțiile specifice funcției trebuie să permită desfășurarea muncii la domiciliu;
☑️ părțile trebuie să stabilească de comun acord programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să controleze activitatea salariatului și modalitatea concretă de realizare a sarcinilor;
☑️ angajatorul trebuie să asigure transportul la și de la domiciliul salariatului, după caz, și a materialelor pe care salariatul le utilizează în activitate.