Ce ar trebui să conţină un plan de afaceri?
Planul de afaceri cuprinde drumul pe care îl va parcurge afacerea ta până la atingerea obiectivelor. Sau altfel spus un plan de afaceri ar însemna să știi de unde te pornești și unde vrei să ajungi.
Business planul este un instrument util de gestiune și planificare a afacerii și poate fi elaborat la orice etapă de dezvoltare a acesteia.
Un plan de afaceri bine pregătit te va ajuta să eviți pierderile provocate de proiectele neviabile înainte ca ele să fie implementate. În afară de utilitatea planului pentru antreprenor, acesta este și principalul document solicitat în procesul de accesare a finanțărilor, fie că este vorba de credite, împrumuturi financiare sau granturi.
Un plan de afaceri trebuie să fie clar, bine structurat și să ofere o imagine de ansamblu asupra afacerii tale. Structura lui, indiferent de tipul de business, etapa în care se află sau mărimea
acestuia, este, în mare parte, aceeași. Volumul unui plan depinde de complexitatea afacerii însă, în medie, orientează-te la un volum de 20-30 de pagini.
În linii mari un plan trebuie să cuprindă:
― Descrierea afacerii și obiective
― Produse/ servicii oferite
― Descrierea pieței
― Strategii de marketing și vînzări
― Modul de organizare/ structura orgnaizatorică
― Evaluarea riscurilor
― Finanțarea afacerii.
Un plan de afaceri este imaginea întreprinderii în fața investitorilor și a creditorilor tăi.
Avem și câteva sfaturi utile care te vor ajuta să îți faci un plan de afaceri de nota zece:
✔ Prezintă informația într-un mod ordonat și profesionist, utilizează imagini, diagrame și grafice, prezintă informații veridice și confirmate documentar.
✔ În descrierea afacerii utilizează propoziții scurte, exprimări simple și ușor de înțeles.
✔ Roagă oamenii de încredere și mentorii tăi să îți citească planul de afaceri și să vină cu comentarii și sugestii de îmbunătățire.
✔ Asigură-te că acoperi toate aspectele-cheie ale unui plan de afaceri.
✔ Fă proiecții financiare cât mai realiste. Cel mai bine este să îți trasezi câteva scenarii: pesimist, realist și optimist.
✔ Revino la planul tău de afaceri ori de câte ori poți, recitește-l și modifică-l dacă apar informații noi și recalculează indicatorii financiari.
Planul de afaceri este un document viu, creat, cu scopul de a te ajuta să crești afacerea ta!
! Pentru cei care caută un model de plan de afaceri, aici aveți unul care vă stă la dispozitie: https://bit.ly/3n1H3wR
Mult succes în realizarea unui plan de afaceri corect!