O întreprindere care se confruntă cu dificultăți financiare poate opta pentru procedura de restructurare, scopul căreia este evitarea falimentului debitorilor, atunci când mai există șanse de a face față dificultăților. Condițiile de aplicare a procedurii de restructurare și efectele acesteia sunt reglementate în Legea insolvabilității nr.149/2012.

În cadrul procedurii de restructurare debitorul urmează să prezinte un plan de restructurare eficient care să demonstreze creditorilor săi rezultatele avantajoase ale procesului de restructurare, astfel evitându-se intentarea unui proces de faliment. Prin urmare, dacă debitorul convinge creditorii săi să aprobe un plan de restructurare, implementarea acestei proceduri urmează să ofere afacerii aflate în dificultate o pauză suficientă pentru ca aceasta să facă față obstacolelor financiare apărute.

Procedurile de restructurare sunt inițiate la cererea debitorilor de către instanțele judecătorești, care au rolul de a susține debitorii (de ex. prin suspendarea executărilor individuale ale datoriilor sau a curgerii dobânzile acumulate).

În mod special, un debitor poate opta pentru aplicarea unei proceduri de restructurare accelerată, cea mai rapidă metodă dintre procedurile de restructurare. Acesta este reglementată de Legea insolvabilității nr.149/2012, care a fost modificată substanțial prin Legea nr. 141/2020 (în vigoare de la 14 septembrie 2020).

 

Modelul propus, bazat pe conceptul internațional de ”plan pre-negociat”, constă în următoarele:

(I) întreprinderea în dificultate financiară poate preveni intrarea în insolvabilitate, prin negocierea unui plan de restructurare extra-judiciară cu toți sau cu câțiva dintre creditorii afectați, înainte de a depune o cerere de insolvabilitate în instanță;

(II) doar creditorii a căror creanțe se vor modifica (prelungi, reduce, etc.) sunt invitați la negocierea planului de restructurare (totuși, ceilalți creditori urmează a fi achitați în continuare, în conformitate cu înțelegerile cu aceștia);

(III) în perioada negocierilor (maximum 2 luni), la cererea debitorului, instanța poate suspenda executările silite individuale și obligația de a depune cererea de intentare a unui proces de insolvabilitate. La această etapă, debitorul are, de asemenea, dreptul de a solicita instanței numirea unui administrator provizoriu care ar putea ajuta la procesul de negociere cu creditorii;

 

! Nota Bene:

Administratorul provizoriu este o persoană numită de către instanța de insolvabilitate a cărui obligație principală este de a administra și/sau supraveghea activitatea debitorului pe perioada insolvabilității (restructurării). Până la numirea de către instanță, debitorul este în drept să propună candidatura sa pentru poziția de administrator provizoriu, ales din lista administratorilor autorizați:

http://www.uaam.md/about-uaam-2/auth-admins-2

În timpul numirii administratorului provizoriu, administratorul obișnuit al societății (Directorul) continuă să conducă societatea, fiind supravegheat de administratorul provizoriu (cu excepția cazului în care acesta nu este lipsit de dreptul de administrare).

 

(IV) dacă, în urma negocierilor extra-judiciare, debitorul și creditorii afectați ajung la o poziție comună referitor la planul de restructurare, debitorul urmează să depună în instanța de insolvabilitate o cerere introductivă pentru a iniția procedura accelerată de restructurare. Ulterior, instanța inițiază procedura accelerată de restructurare în cadrul căreia creditorii trebuie să voteze și să aprobe planul de restructurare;

(V) odată cu inițierea procedurii de restructurare, instanța de insolvabilitate numește un administrator provizoriu (în cazul în care acesta nu a fost deja desemnat la solicitarea debitorului, conform punctului (iii) supra), a cărui principală obligație este să pregătească un raport independent în care să se expună în privința posibilității reale a debitorului de a pune în aplicare planul de restructurare propus. Administratorul provizoriu are dreptul de a gestiona activitatea debitorului până la confirmarea planului de restructurare de către instanța de insolvabilitate. Ulterior, el/ea poate avea dreptul de a supraveghea executarea planului de restructurare. Administratorul obișnuit al societății (Directorul) poate continua ulterior desfășurarea activității sale obișnuite în condițiile prevăzute de planul de restructurare.

 

! Nota Bene:

Dacă debitorul nu reușește să implementeze planul de restructurare aprobat în termenele prevăzute de acesta, orice creditor este în drept să solicite instanței de insolvabilitate inițierea procedurii de faliment și să lichideze debitorul (a se vedea Q26 mai jos).

 

Sursa: Extras din publicaţia “Consiliere juridică de urgenţă pentru IMM-uri”, elaborată de Consiliul economic pe lângă prim-ministrul și susținută de Fondul de Impact BERD pentru Micile Afaceri.