A muncit trei ani peste hotare, dar a revenit acasă cu scopul de a-şi construi un viitor mai bun lângă cei dragi. Nicolai Mocăneţ din satul Cristeşti, Nisporeni şi-a lansat o afacere în domeniul producerii ambalajelor din lemn. Provenind dintr-o zonă unde agricultura este destul de dezvoltată, a decis să acopere necesitatea de pe piaţă, şi anume, de a le propune agricultorilor lădiţe şi paleţi din lemn pentru colectarea şi păstrarea roadei. 

Ideea de afacere a prins din prima. Tânărul a stabilit contracte şi parteneriate cu fermieri de pe întreg teritoriul ţării, nu doar din regiune. În funcţie de tipul fructelor, antreprenorul produce ambalaje de diferite dimensiuni ţinând cont şi de anumiţi parametri.

Activitatea antreprenorială a fost susţinută financiar de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „PARE 1+1”, gestionat de ODIMM. Din grantul accesat, beneficiarul a procurat utilajele necesare pentru producerea ambalajelor din lemn. Datorită sprijinului  european, a reuşit să majoreze atât capacitatea de producere, cât şi calitatea. Este recunoscător instituţiilor de suport pentru susţinerea oferită, spunând că are o motivaţie în plus de a alege să rămână acasă şi să se dezvolte.

Orice contribuţie e un pas înainte, chiar dacă, între timp, apar şi dificultăţi imprevizibile. Pandemia şi seceta au avut un impact negativ major asupra afacerii antreprenorului. Atunci când au de suferit agricultorii, are de pierdut şi activitatea lui Nicolai. Însă, faptul că a înregistrat foarte puţine vânzări, nu l-a demotivat, ci dimpotrivă, l-a ambiţionat mai mult. Speră că perioada ce urmează  va fi mai productivă şi profitabilă, pentru că e gata să depăşească, cu pieptul deschis, orice eşec.

 

Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” funcţionează în baza regulii „1+1” - fiecare leu investit din remitenţele candidatului este suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul programului. Beneficiari de granturi pot fi cetăţeni ai Republicii Moldova care muncesc peste hotare şi rudele lor de gradul I. Programul este finanţat din bugetul de stat şi cofinanţat din fondurile Uniunii Europene.