A crescut cu aroma de pâine proaspătă din cuptor, care mai târziu i-a influenţat destinul. Ecaterina Colibaba din oraşul Râşcani îşi ajuta părinţii în gestionarea activităţii brutăriei pe care aceştia o aveau. Fiind pasionată de artă de mic copil, acolo a avut posibilitatea să-şi testeze taletul şi imaginaţia … în aluat. Astfel, în mica brutărie au luat naştere primele ei torturi şi turte dulci, decorul cărora a fost gândit şi modelat de ea. Chiar şi aşa, ideea că din această pasiune ar putea face o afacere era încă departe de Ecaterina.

Mai târziu, după concediul de îngrijire a copilului, tânăra a revenit în câmpul muncii cu noi aspiraţii. Atunci a şi luat naştere Vanilla Bloom, afacerea dulce a Ecaterinei. A înfiinţat o companie a cărei activitate este producerea deserturilor folosind doar ingrediente naturale. Mai întâi de toate, antreprenoarea a urmat  mai multe instruiri de specialitate de la experţi internaţionali privind fabricarea produselor de patiserie. După aceasta, a pornit aventura vieţii ei. A început mai întâi cu pregătirea meselor dulci pentru evenimente private, ca astăzi să execute diverse deserturi, începând de la torturi şi până la biscuiţi.

În 2019, tânăra antreprenoare a beneficiat de finanţare europeană prin intermediul Programului „Femei în Afaceri”, care i-a permis să-şi dezvolte afacerea. Banii au fost investiţi în procurarea utilajelor necesare în activitatea patiseriei: un congelator, 2 mixere şi tave de copt. Achiziţiile i-au permis sporirea capacităţii de lucru, ceea ce a contribuit, ulterior, şi la majorarea profitului.

Sprijinul european a fost unul consistent, spune tânăra. Tot din grant, două angajate ale întreprinderii au urmat cursuri de perfecţionare şi a fost creată pagina web a companiei care a generat un număr mai mare de clienţi. Acum, antreprenoarea face comenzi şi pentru alte raioane din Nordul ţării. Ba mai mult, dulciurile de la Râşcani au cucerit şi Chişinăul.

„Acest grant a fost întâi de toate un sprijin moral, şi apoi financiar, care m-a ajutat să transform o activitate de suflet într-o afacere pe gustul tuturor”, susţine Ecaterina.

 

Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în toamna anului 2016, având ca obiectiv promovarea abilităţii economice şi sociale a femeilor din zonele rurale prin reducerea inegalităţii de gen, creşterea şi dezvoltarea afacerilor, schimbarea percepţiei inovaţionale, sporirea accesului la resurse, servicii şi tehnologii. Programul este finanţat din bugetul de stat şi cofinanţat din fondurile UE.