Dacă ești pasionată de istorie, dacă mereu ți-ai dorit  să păstrezi și să valorifici tradițiile, nimeni și nimic nu îți încurcă să fii prima și unica femeie, deocamdată, care promovează cu toată pasiunea și priceperea regiunea de sud a Moldovei, în special  Congazul, supranumit și cel mai mare sat din Europa.

Și reușește.

E despre Ana Statova - o femeie frumoasă și ambițioasă, căreia nu i-a fost deloc ușor, își promisese că  va duce visul regretatului ei soț mai departe. Își crește și educă  fetele, dar  începe și o activitate  de antreprenoriat. Apelează la credite, bazându-se pe raționament practic, deschide o sală de festivități și amenajează 2 căsuțe de vacanță. 

Valorizează și  obiectele moștenite de la bunica sa, ca apoi să facă loc altora,  cu elemente arhitecturale, care repetă în detalii și amintesc de viața oamenilor  de acum 100 de ani. Astăzi încăperea s-a transformat într-un  muzeu cu obiecte din trecutul satului, un loc vizitat și apreciat.

Cu timpul, întreprinzătoare din fire, și-a transformat munca într-o afacere profitabilă din etno-turism.

Acum  administrează pensiunea cu fiicele, care au studii economice și în domeniul turismului. Împreună se străduiesc ca toate lucrurile să funcționeze corect, toate spre beneficiul vizitatorilor.

Complexul turistic tradițional GAGAUZ SOFRASI, este construit din materiale ecologice, cu acoperiș din stuf și pereți din lut și paie - călduroase iarna și răcoroase vara. Sobele cu lejancă, ferestrele mici din lemn, păretarele  - toate reproduc atmosfera caselor țărănești de altădată. Obiectele de decor - draperiile și covoarele din lână naturală sunt țesute manual.

Pensiunea oferă locuri de muncă pentru persoane din localitate.

 

Statova 1

 

Dar colaborează și cu producătorii  bio de legume, lactate, carne - de aceea aici se prepară cele mai gustoase mâncăruri după rețete adunate în ani.

Specialități culinare, precum  - shorpa - o supă de carne de oaie, abundent condimentata, plăcințelele speciale și bulgurul - un pilaf din carne de miel, cu roșii, morcov, ceapă și piper roșu - fac  deliciul turiștilor.

Nu mai e mult și va apărea aici și o cramă pentru degustări de vinuri locale, care se potrivesc perfect cu toate felurile de mâncare găgăuzești.

Le vizitează pensiunea persoane curioase și dornice de autentic din SUA, Marea Britanie, Danemarca - majoritatea preferă locurile din căsuțele în stil rustic, mai puțin aleg camerele moderne. Toți, însă, preferă  bucatele gătite din produse naturale, în manieră tradițională.

 

gagauz1

Ana Statova a beneficiat  de susținerea europeană prin programul PARE 1+1 și Business Academy for Women (BAW),  gestionate de ODIMM, dar este și unul dintre cei 30 de antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia care au obținut suport financiar și mentorat  pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor în cadrul programului Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale.

Dacă nu ar fi fost aceste proiecte la momentul oportun, probabil, Ana Statova ar fi completat șirul celor plecați din Republica Moldova.

Cu ajutorul oferit, s-a reușit finalizarea lucrărilor în întregul complex CURTEA ETNICĂ  NAȚIONALĂ  GĂGĂUZĂ  (GAGAUZ SOFRASI), care  mai include un restaurant, o terasă în  stil național și un mic hotel. Toate, acum, fac parte din circuitul cultural și turistic din țară, apreciat de cei care ajung la Congaz.