Au făcut studii şi cursuri în pedagogie şi psihologie, iar mai târziu le-au pus în practică în cadrul propriei afaceri. Eugenia Caracaş împreună cu cumnata sa Mariana au lansat un Centru de Dezvoltare Personală pentru copii în oraşul Călăraşi. Acestea au revenit acasă din Marea Britanie pentru a oferi posibilitatea unui viitor mai bun copiilor de aici. Astfel, elevii din Călăraşi, pe lângă programul şcolar, au ocazia să practice şi alte activităţi extraşcolare în cadrul Centrului, serviciu care nu exista până acum în regiune. Aici ei frecventează cursuri de limba engleză, germană, robotică, clubul de aritmetică, ateliere de dezvoltare personală, etc. Totodată, studierea limbilor străine este accesibilă şi pentru adulţi.

Uniunea Europeană a contribuit enorm la implementarea unui nou curs în cadrul Centrului. Mai exact, antreprenoarea a beneficiat de finanţare nerambursabilă prin intermediul Programului „Femei în Afaceri”, gestionat de ODIMM. Datorită grantului, a reuşit atât să procure toate instrumentele necesare cursului de robotică, cât şi să doteze spaţiul cu alte dispozitive necesare activităţii educaţionale. Graţie finanţării europeane, cele două cofondatoare au făcut cursuri de contabilitate şi copywriting pentru a reuşi să gestioneze şi să promoveze eficient afacerea lor.

În perioada pandemică, cei peste 200 de copii din raionul Călăraşi au rămas fără acces la activităţile din cadrul Centrului. Doar lecţiile de engleză s-au desfăşurat online. Deşi le-a fost afectată activitatea, în aceeaşi perioadă, au reuşit să facă unele achiziţii din grantul primit şi să amenajeze sălile de curs, iar în luna septembrie au revenit în forţă şi au reluat toate activităţile.

Indiferent de provocări, Eugenia merge înainte. Iar suportul din partea UE i-a oferit încrederea că ceea ce face îi reuşeşte bine şi are şansa de a investi în educaţia copiilor de acasă. Pe viitor îşi propune să lanseze filiale şi în alte raioane ale ţării pentru a oferi şansa fiecărui copil să-şi dezvolte aptitudinile şi să-şi aleagă viitorul de mâine.

 

Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în toamna anului 2016, având ca obiectiv promovarea abilităţii economice şi sociale a femeilor din zonele rurale prin reducerea inegalităţii de gen, creşterea şi dezvoltarea afacerilor, schimbarea percepţiei inovaţionale, sporirea accesului la resurse, servicii şi tehnologii. Programul este finanţat din bugetul de stat şi cofinanţat din fondurile UE.