Costumul tradiţional moldovenesc este un etalon al frumuseţii, care posedă un limbaj de comunicare a unor tradiţii străvechi
O pasiune din copilărie a devenit astăzi afacere. Ina Minciuna din Slobozia Mare, Cahul și-a lansat o afacere în industria textilă și produce articole vestimentare tricotate și croșetate. Planifică, însă, să meșterească și accesorii din pâslă artizanală pe care să le comercializeze atât online, cât și la târguri specializate.
A moștenit îndeletnicirea din familie, de la bunică și mamă, dar sora a fost cea care a învățat-o să croșeteze. A rămas, astfel, din copilărie un hobby până acum cinci ani, când l-a transformat într-o activitate din care are și profit. Croșetează și tricotează manual, dar și prin intermediul unei mașini de cusut semiautomate.
Datorită participării în cadrul proiectului Parteneriatul Local de Ocupare Cahul, tânăra va beneficia de un grant prin intermediul Programului “Femei în Afaceri” prin care va procura un utilaj special pentru prelucrarea pâslei, iar altul pentru lipirea tălpilor la încălțămintea confecționată din acest tip de material.
Bluze, cardigane, căciuli, eșarfe și încălțăminte, toate din pâslă, urmează a se regăsi în lista articolelor pe care le va produce întreprinderea Inei. Odată cu dezvoltarea afacerii prin intermediul finanțării nerambursabile, antreprenoarea își dorește să angajeze mai mult personal, iar produsele să ajungă în magazinele din țară, dar și de peste hotare. Nu în ultimul rând își dorește să participle la târguri, dar și viziblitate online, ceea ce a devenit acum esențial pentru orice afacere.
Femeia spune că participarea în proiect înseamnă o contribuție enormă pentru extinderea afacerii sale, pentru că nu și-ar fi permis niciodată să procure utilajul necesar din bani proprii. Acum, însă, Ina va reuși să-și uimească clienții cu noi produse, dar și să acceseze noi piețe.
Implementarea proiectului investițional a fost posibilă în rezultatul cooperării dintre Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Organizația Internațională a Muncii (ILO). Ca urmare a acestui Parteneriat Local de Ocupare au fost susținute financiar 11 afaceri inițiate de tinerii și femeile din raionul Cahul.