Avea un loc de muncă stabil şi o viaţă obişnuită până în momentul în care o tragedie i-a dat totul peste cap. După ce a rămas fără soţ, Elena Vetrici din satul Chirileni, raionul Ungheni s-a confruntat cu provocarea de a-şi creşte de una singură copiii. Nu s-ar fi gândit vreodată că agricultura îi va reda atât echilibrul financiar cât şi sufletesc. Femeia a înfiinţat o mică plantaţie de goji, fructe care au numeroase proprietăţi benefice pentru sănătate. Mai mult decât atât, arbuştii de  goji se consideră a fi rezistenţi la schimbările climatice, fapt ce înlesneşte munca agricultorului. Ulterior, femeia a plantat şase hectare de astfel de arbuşti fructiferi, iar după ce a studiat mai intens acest domeniu, a amenajat şi un hectar de pepinieră unde a obţinut un nou soi de pomuşoare.

Mica afacere s-a transformat într-o adevărată pasiune pentru Elena Vetrici. Iar atunci când faci ce-ţi place se zice că nici nu simţi că lucrezi, iar succesul vine de la sine. Aşa se face că acum doi ani, în 2018, antreprenoarea a construit şi o uscătorie modernă din bani europeni. Mai exact, a procurat un utilaj special pentru prelucrarea şi uscarea pomuşoarelor de goji. Achiziţia a fost posibilă datorită finanţării nerambursabile prin intermediul Programului „PARE 1+1”, gestionat de ODIMM.

Grantul a fost o şansă de dezvoltare a afacerii, dar şi o motivaţie care l-a readus acasă pe unul din cei şapte copiii ai femeii aflaţi la muncă peste hotare. Acum,  administrează afacerea împreună.

Compania mai are în proprietate şi 50 de stupi de albine care polenizează plantaţiile de goji. Astfel, antreprenoarea practică şi apicultura, iar combinarea acestor două activităţi a dat naştere unei noi idei. Elena şi-a propus fabricarea unui nou produs - bastonaşe energizante din goji şi miere.

Pentru această realizare, dar şi alte idei, femeia a apelat la susţinerea prin intermediul  Programelor ODIMM. Totuşi, cea mai mare realizare a Elenei Vetrici ar fi să-şi vadă toţi copiii  definitiv acasă, pentru că, spune ea, cresc şi în Moldova afaceri.

 

Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” funcţionează în baza regulii „1+1” - fiecare leu investit din remitenţele candidatului este suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul programului. Beneficiari de granturi pot fi cetăţeni ai Republicii Moldova care muncesc peste hotare şi rudele lor de gradul I. Programul este finanţat din bugetul de stat şi cofinanţat din fondurile Uniunii Europene.