Ambiţia depăşeşte orice barieră şi nu există limite atunci când vorbim de vise. Dina Cosovan din oraşul Sângerei şi-a deschis o afacere la 62 de ani. A fost inspirată de gustul de peste Prut. A fost cucerită de covrigii, gogoşii şi plăcintele pregătite acolo, încât a reuşit să le aducă în Nordul ţării, mai exact în oraşul Sângerei. Astfel, femeia a deschis o covrigărie unde redă gustul românesc adevărat.

A apărut mai întâi ideea de avea o afacere şi mai apoi activitatea propriu zisă. Dina Cosovan împreună cu soţul ei vor să-şi readucă acasă copiii de peste hotare. Pentru asta, s-au gândit să construiască un business ca să-i motiveze să se reîntoarcă şi să muncească în ţara lor. Deplasările frecvente la prietenii din România le-au servit drept inspiraţie soţilor Cosovan. Şi-au cotinuat apoi obiceiul de a traversa mai des Prutul, doar că de această dată, pentru a studia reţetele specialiştilor de acolo. Au revenit acasă cu ideea de afacere şi au şi pornit activitatea exact cu câteva zile înainte de a se institui în toată ţara carantina  cauzată de virusul COVID-19. Au fost nevoiţi să întrerupă activitatea abia pornită, dar au reuşit să o reia la scurt timp. „Un asemenea impas la început de cale te decepţionează, dar nu te face să renunţi”, mărturiseşte femeia. Aşa că nu a lăsat mâinile-n jos, ci s-a pus pe treabă.

A continuat să lupte pentru visul său, în pofida impiedimentelor pentru a nu dezamăgi instituţiile care i-au oferit susţinere. Afacerea a beneficiat de un grant european în cadrul Programului „Femei în Afaceri”, care a fost o contribuţie enormă. Din banii primiţi, femeia a procurat utilajul necesar pentru producere şi a urmat cursurile de specialitate în România. „Suntem recunoscători pentru sprijinul financiar oferit de UE şi dorim să dezvoltăm afacerea astfel încât să fim motiv de mândrie. Până la urmă, scopul scuză mijloacele, aşa că orice greutate trebuie trasnformată în oportunitate”, a menţionat Dina Cosovan.

Acum, activitatea patiseriei se află în plină desfăşurare. Femeia planifică să extindă afacerea şi îşi doreşte ca produsele ei să ajungă în cât mai multe locaţii din oraşul Sângerei, inclusiv în şcoli. 

Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în toamna anului 2016, având ca obiectiv promovarea abilităţii economice şi sociale a femeilor din zonele rurale prin reducerea inegalităţii de gen, creşterea şi dezvoltarea afacerilor, schimbarea percepţiei inovaţionale, sporirea accesului la resurse, servicii şi tehnologii. Programul este finanţat din bugetul de stat şi cofinanţat din fondurile UE.