Afacerile iniţiate în localităţile rurale oferă perspective pentru un trai decent şi anihilează dorul de ducă.

Povestea Larisei Ambrosii a început departe de casă, după mulţi ani de muncă în Irlanda, şi, graţie unei colaborări cu o prietenă din Kîrgîzstan, a pus bazele primului camping nomad din Moldova. Astfel, moldoveanca a revenit în satul natal, Leordoaia, Călăraşi pentru a da viaţă unei afaceri exotice, combinând cultura autohtonă cu cea kîrghîză. Mai exact, femeia a construit 12 iurte autentice, în care vizitatorii se pot familiariza cu obiceiurile şi cultura acestui popor asiatic.

Larisa Ambrosii susţine că a pornit cu multă încredere acest proiect pentru că aşa ceva nu mai există nicăieri în Moldova, un sătuc de iurte în care soarele îţi surâde din oglinda lacului aflat în preajmă şi a pădurii care te face să uiţi de lumea urbană tumultoasă. Cele 12 locuinţe demontabile instalate în peisajul sătesc au fost aduse din Bishkek, iar în iurte pot fi admirate o mulţime de elemente kirghize: de la costumele lor naţionale până la accesorii şi suveniruri din locuinţele acestora. De asemenea, pe teritoriul pensiunii se pot desfăşura diferite activităţi precum meditaţie, yoga, ateliere pentru copii şi masterclass-uri. Totodată, proprietara oferă spaţiul pentru organizarea diferitelor sărbători, expoziţii, concerte, festivaluri, traininguri sau seminare. Pensiunea oferă şi un ghid pentru vizitarea mănăstirilor din apropiere, cum ar fi: Mănăstirea Hârbovăţ, Hârjăuca sau Frumoasa.

Aventura în lumea businessului a fost susţinuţă financiar şi de Uniunea Europeană prin Programul ”PARE 1+1”. Antreprenoarea a obţinut 250 de mii de lei, care i-au permis să procure iurtele şi ustensilele pentru utilarea bucătăriei.

Larisa Ambrosii este plină de energie, idei şi planuri pentru a extinde gama serviciilor şi a reda turistilor tot confortul. Are toată încrederea că îi va reuşi, întrucât Acasă te ajută şi pământul şi aerul.

 

Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” funcţionează în baza regulii „1+1” - fiecare leu investit din remitenţele candidatului este suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul programului. Beneficiari de granturi pot fi cetăţeni ai Republicii Moldova care muncesc peste hotare şi rudele lor de gradul I. Programul este finanţat din bugetul de stat şi cofinanţat din fondurile Uniunii Europene.