Anume pâinea, un aliment de bază cu origini străvechi, a marcat evoluția lumii așa cum o știm astăzi.

Procesul gastronomic-cultural prin care au trecut oamenii le-a schimbat alimentația și stilul de viață  într-unul  modern, dar nu neapărat sănătos.

Industrializarea excesivă a afectat și pâinea, controversata pâine, plină de afânători și “E-uri” nocive.

Toate astea le-a înțeles și Olesea Globa din Orhei, care a decis că vrea să revină la pâinea coaptă cu dragoste și suflet, ca pe vremea bunicilor, mai ales ca era  nevoie să remedieze și o situație medicală în familie.

Așa că a inițiat,  împreună cu soțul ei Leonid Globa,  ENERSAN FAMILY  -  au vrut să rămână în țară și să dezvolte ideea pâinii integrale care include toate fibrele naturale, vitaminele, mineralele și substanțele hrănitoare care ne asigură  energia necesară pentru a ține piept solicitărilor zilnice și ritmului alert.

Olesea Globa1

Și-au propus să o facă din produse ecologice, fără aditivi, coloranți sau alte substanțe artificiale, doar din făină integrală, mai întâi pentru cei doi copii, apoi pentru prieteni.

Au priceput că pâinea se poate promova singură, se vinde  parcă  de la sine - ajunge  la o persoană care i-o recomandă  alteia și tot așa. Așa au ajuns să coacă mult mai multă pâine din  făină măcinată la o moară de piatră, la care se adaugă maiaua, o drojdie sălbatică. Maiaua este un agent de fermentație și dospire 100 % natural și se produce  lent.  Nu provoacă  intoleranță la gluten. Se pune și sare de mare, dar și fructe uscate, semințe. 

Grâul, pentru  conformitate valorică,  este testat în laborator.

Acum visul antreprenorilor este să aibă propria moară, să-și extindă afacerea și înafară, mai ales cu pâinea din struguri, care nici măcar în Uniunea Europeană sau nicăieri în lume, nu există. Și cel mai important să-i facă pe oameni să înțeleagă că e important să abordeze un mod  de viață echilibrat.

E adevărat că o pâine costă între 15 și 30 de lei (în funcție de mărime), dar gândiți-vă la ingredientele folosite pentru coacere și că anume investiția în sănătatea unei generații e  utilă și necesară.

 Pe viitor vor varia produsele - vor prepara  covrigei, biscuiți, cornuri din foitaj, paste din făină integrală.

 Zilnic în această brutărie  artizanală, cu tradiție, se coc peste 60 de pâini gustoase și cu gust natural.

Nu-i așa că deja a-ți vrea să gustați o asemenea pâine?!

 Olesea Globa este beneficiara Programului Femei în Afaceri  din cadrul ODIMM și a beneficiat de un grant în valoare de 150 de mii de lei, din care a cumpărat un malaxor, un dospitor și un cuptor.

 ENERSAN FAMILY - producătorul pâinii, care-i oferă organismului tot ce este mai bun și-l încarcă de energia necesară - a devenit o istorie de succes inspiratoare.