Îndeletnicirile de altădată prind viață, din nou, în satul Cotihana, raionul Cahul. Andrei Musteață a decis să pășească pe urmele bunicului său și să lanseze o afacere în domeniul zootehnic. Activitatea, spune el, îi va asigura un venit și o șansă de a-și construi un viitor frumos în localitatea de baștină.

Era pe punctul de a pleca din țară, dar proiectul Parteneriatul Local de Ocupare Cahul i-a schimbat planurile. Andrei Musteață a dat startul unei afaceri tradiționale, mai exact, vrea să construiască o fermă de vaci pentru a comercializa, ulterior, laptele, dar și carnea. În prezent, tânărul deține șase vite de rasă Holstein și Simmental, care se consideră a fi unele din cele mai productive. De asemenea, fermierul are și un grajd situat pe o suprafață de 250 mp, care urmează a fi renovat și adaptat standardelor prin intermediul grantului din cadrul Programului „Start pentru Tineri”.

Totodată, antreprenorul dispune și de un teren agricol pentru cultivarea hranei animaliere, ceea ce va permite întreținerea vacilor în aer liber, în condiții climaterice favorabile. 

Experiența acumulată la mini-ferma bunicului, precum și pasiunea moștenită de la acesta, îl vor ajuta pe Andrei să pună afacerea pe roate și să creeze noi locuri de muncă în regiune. Iar după ce toate vor fi puse la locul lor, dorește să stabilească colaborări cu companiile specializate în producerea și comercializarea produselor lactate. Tânărul are planuri mărețe și se pare că a luat în calcul toate aspectele activității sale.Vrea să construiască mai târziu și o seră, unde va folosi dejecțiile animalelor pe post de îngrășăminte naturale. Spune că reușita i se datorează familiei sale care îl susține și crede în ambiția lui. Și nu în ultimul rând, tânărul este recunoscător proiectului care l-a motivat să contureze un viitor mai bun în țară, fără să apuce drumul străinătății.

 

Implementarea proiectului investițional a fost posibilă în rezultatul cooperării dintre Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Organizația Internațională a Muncii (ILO). Ca urmare a acestui Parteneriat Local de Ocupare au fost susținute financiar 11 afaceri inițiate de tinerii  și femeile din raionul Cahul.