Valeriu Andreiciuc, A.O. Pomul vieții: Antreprenoriatul social este mai presus de orice responsabilitate și credință
Asociația pentru Protecția și Restabilirea Echilibrului Ecologic POMUL VIEȚII (Pomul Vieții A.O.) a fost înființată în 2008. Cu suportul micilor antreprenori și a asistenței externe, Asociația se implică activ în activități sociale și a reușit să implementeze mai multe proiecte prietenoase mediului. Asociația a creat locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități din cadrul Asociației Obștești „Speranță și Sănătate”. Chiar dacă la început e doar voluntariat, în scurt timp aceștia vor beneficia de un salariu.
„Întrucât iubim foarte mult pescuitul, ieșeam adesea în mediul rural. Era neplăcut să vedem în mod constant munți de gunoaie pe lacuri/iazuri. Și, acționând deja în numele organizației, am realizat peste 40 de proiecte de curățare a apelor de deșeurile menajere, plantarea copacilor, implicarea tinerilor, primarii satelor și orașelor, muzicienilor și artiștilor în activități ecologice.”
În activitatea lor socială sunt susținuți de reprezentanții micului business din Republica Moldova și de asistența financiară externă.
„Toate proiectele le-am realizat pe cont propriu cu sprijinul activ al micilor antreprenori privați care ne-au ajutat cu tot ce au putut: găleți, lopeți, mături, mănuși, saci de gunoi, apă, mâncare.”
De asemenea, în 2017 au obținut asistență externă, ceea ce le-a permis să lanseze un proiect grandios de reciclare a deșeurilor.
„Prima asistență financiară externă am primit-o în 2017 pentru proiectul Smart Agroecology la nivel de oraș, în care deșeurile din bucătăria Centrului de zi pentru persoane cu dizabilități mintale au fost procesate în îngrășământ biohumus. Vermicompostul a fost folosit pentru a cultiva legume și ierburi, care, la rândul lor, au fost folosite pentru a pregăti mese calde pentru grupurile vulnerabile ale populației. Timp de un an, s-a dovedit a recicla 1 tonă de deșeuri.”
AO Pomul Vieții implică în proiectele sale persoane cu dizabilități din cadrul AO „Speranță și Sănătate”. Astfel, recent, datorită unui microgrant au lansat un model de activitate socială, care ulterior ar putea deveni întreprindere socială și ar angaja persoane cu necesități speciale să se angajeze în câmpul muncii.
„Confruntați zilnic cu nevoile persoanelor cu dizabilități mintale, căutam de foarte mult timp o idee de afaceri care să ofere un produs cu valoare adăugată înaltă și să le permită să fie integrate în procesul de producție. Adică, să încercăm să realizăm obiectivul ONU „Să nu lăsați pe nimeni în urmă”. După o analiză amănunțită a pieței, am găsit o soluție. În primul rând, am câștigat un microgrant pentru achiziționarea de casete speciale pentru arbori și colectarea semințelor locale, iar apoi un alt mic grant care ne-a permis să construim o seră și să amenajăm o zonă de creștere. Astfel, în doar un an, am reușit să creștem aproximativ 10 mii de puieți de copaci de înaltă calitate și chiar am făcut primele vânzări.”
Asociația este specializată în creșterea răsadurilor de copaci cu un sistem de rădăcini închise Majoritatea copacilor sunt cultivați din semințe locale. Potrivit lui Valeriu Andreiciuc, președintele asociației, acest sistem permite copacilor să se adapteze cu ușurință la clima locală, trăiesc de câteva ori mai mult și au o rată mare de supraviețuire. De asemenea, sezonul de plantare durează 10 luni pe an, spre deosebire de acei copaci care au fost cultivați fără containere.
„Copacii noștri sunt solicitați de persoane și organizații publice. Ei pot fi folosiți pentru amenajarea spațiilor verzi din sate și orașe.”
Pe viitor, asociația planifică să lanseze o întreprindere socială ce ar permite crearea a noi locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, își doresc să crească vânzările și să diversifice asortimentul de servicii și produse.
„Piața a arătat interes pentru produs, iar copacii de pe lotul de probă au fost vânduți în totalitate. Cu toate acestea, este nevoie de echipament suplimentar pentru a obține indicatori buni de profitabilitate. De asemenea, există planuri de lansare a producției de ceai de plante fermentate pentru a maximiza implicarea beneficiarilor Centrului de Zi ce nu au posibilitatea să se deplaseze. Ideea a apărut atunci când am văzut cum, la o clasă de dezvoltare motrică fină, tinerii au început a răsuci tuburi de hârtie. Doar că, în loc de hârtie vor fi frunze de coacăză, zmeură, căpșuni.”
Activitatea socială desfășurată de AO Pomul Vieții are un aport deosebit pentru mediul înconjurător și pentru persoanele cu dizabilități. Potrivit reprezentanților, ideea de afacere de a crește puieți de copaci cu angajarea persoanelor cu dizabilități mintale poate acoperi, în mod direct sau indirect, 12 obiective din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă a ONU.
Promovarea acestor activități sociale prietenoase mediului contribuie la îmbunătățirea calității vieții, a apelor, a aerului, a solului. Prin implementarea proiectelor ecologice se poate crește și suprafața pădurilor din Republica Moldova.
Potrivit lui Valeriu Andreiciuc, antreprenoriatul social înseamnă responsabilitate față de mediu, față de cetățeni, față de cei neajutorați. Astfel de inițiative trebuie susținute, chiar dacă la moment, doar cei entuziasmați se avântă în acest tip de activități.
„Pentru noi, antreprenoriatul social este mai presus de orice responsabilitate și credință. Unele dintre speciile de copaci pe care le cultivăm pot trăi mii de ani. Noi înșine nu vom mai fi acolo, de aceea considerăm că antreprenoriatul social este o investiție ce are rezultate nu doar la ziua de astăzi, dar și în viitor. Cu părere de rău, doar cei mai entuziasmați încearcă să dezvolte astfel de afaceri. Cu toate acestea, sperăm ca acest tip de business să se dezvolte cât mai rapid în Republica Moldova.”