Guvernul susține ÎMM să se adapteze economiei verzi
Guvernul sprijină companiile din Republica Moldova să se adapteze cerințelor și tendințelor globale ale economiei verzi. Astfel, 38 de întreprinderi au fost selectate pentru a accesa granturi de până la 200 mii lei din partea statului, care constituie până la 70% din suma proiectului investițional, pentru implementarea acțiunilor de ecologizare a afacerilor. O decizie în acest sens, a fost luată, astăzi, de membrii Comitetului de coordonare al Programului de ecologizare a ÎMM, gestionat de ODIMM. Astfel, susținerea mediul de afaceri autohton în aplicarea modelelor de producție și consum durabil va contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă.
Suma finanțării nerambursabile oferite celor 38 de afaceri constituie circa 5,8 milioane lei. Valoarea totală a investițiilor pentru implementarea acțiunilor de ecologizare asumate de aceste companii este de circa 11 milioane lei.
Proiectele investiționale selectate spre finanțare sunt orientate spre adoptarea practicilor ecologice atât din domeniile gestionării resurselor de apă, utilizării responsabile a energiei, cât și valorificarea materiei prime, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora. Din numărul total de proiecte acceptate spre finanțare, 24 de afaceri sunt localizate în mediul rural, iar 14 – în municipiul Chișinău. În același timp, 18 companii activează în domeniul prestări servicii, 13 își desfăsoară activitatea în domeniul industrial, iar 7 - în agroalimentar.
14 companii acceptate spre finanțare au optat pentru acțiuni de ecologizare privind gestionarea eficientă a resurselor de apă prin epurarea apei uzate și utilizarea acesteia pentru irigarea suprafețelor sau pentru necesitățile companiei, iar 9 - pentru introducerea echipamentelor, care permit reciclarea deșeurilor. Celelalte proiecte investiționale vizează reducerea consumului de energie prin implementarea sistemelor de recuperare termică, sisteme de ventilare cu filtrarea aerului, etc.
Printre antreprenorii care au fost acceptați astăzi pentru suport financiar nerambursabil se numără și Calac Rodica din Nisporeni. Aceasta gestionează o întreprindere specializată în producerea conservelor din fructe și legume.
„Pentru a gestiona eficient resursele de apă și a reduce consumul de energie ne-am propus să achiziționăm, prin intermediul grantului, o linie performantă de spălare a fructelor și legumelor. Totodată, ne dorim să procurăm o nouă stație de epurare a apelor reziduale”, a explicat antreprenoarea.
Antreprenorul Călin Harti din Anenii Noi este managerul unei companii specializate în producerea ambalajelor ecologice.
„Compania este producătoare de caserole, cutii, pungi și pachete reciclabile și biodegradabile, pe care le furnizăm agenților economici din toate domeniile de activitate. Cu ajutorul grantului de la ODIMM vom reuși să procurăm un utilaj de balotat deșeurile care ne va permite presarea, balotarea și reutilizarea lor”, a menționat Călin Harti.
Programul de Ecologizare a ÎMM a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova prin HG nr. 592 din 27 noiembrie 2019, cu o perioadă de pilotare de 36 de luni, fiind implementat de ODIMM în coordonare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. Prin intermediul acestui Program IMM pot beneficia de: a) instruire și formare în domeniul ecologizării ÎMM-urilor; b) finanțare nerambursabilă de valoare mică de până la 200 000 lei, care va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional; c) finanțare nerasmbursabilă de valoare mare de până la 500 000 lei, care va constitui până la 50% din valoarea proiectului investițional. Companiile interesate de acest Program se pot înscrie completând formularul: https://odimm.md/ro/ecoimm
Vezi lista companiilor selectate